0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

huizen verkoop

ALICANTE. De markt voor een tweede woning aan de kust van Alicante maakt een flinke opleving, met name in Torrevieja en Orihuela. De vraag is vooral groot onder buitenlanders. In Castellón en Valencia blijven de koop- en verkoopcijfers al een tijdje stabiel.

De cijfers over de woningmarkt aan de Valenciaanse kust werden bekendgemaakt door taxatiebedrijf Tinsa, die concludeert dat de regio Valencia gemiddeld gezien ‘nog steeds niet wakker is geworden’. In bepaalde zones van Alicante ligt de markt al tijden stil.

Prijs per vierkante meter
José Antonio López, directeur van Tinsa, legde in een persconferentie uit dat in zeven gemeentes van de regio de prijs voor een vierkante meter met meer dan 50 procent omlaag ging in het eerste trimester van het jaar. Deze gemeentes zijn Canet d’En Berenguer, Oropesa del Mar, Valencia, Benicarló, Castellón de la Plana, Villajoyosa en Almassora. Hier tegenover staan acht gemeentes waar de prijzen per vierkante meter juist omhoog gingen: Jávea, La Pobla de Farnals, Benidorm, Orihuela, Torrevieja, Elche en Dénia. De goedkoopste gemeentes in de regio zijn volgens het onderzoek, dat op nationaal niveau werd gehouden, Castellón, Almassora en Burriana, met 804 en 823 euro per vierkante meter woning.

Chinezen
Buitenlandse kopers zijn de belangrijkste factor voor de groei van de vakantiehuizenmarkt in de provincie Alicante. De Britse markt groeide vorig jaar flink, met 41 procent. Maar ook de Belgen, Zweden en Fransen wisten de provincie in 2014 te vinden. De Russische markt kromp vanwege de crisis in het land.
De grootste markt is echter de Chinese, die vorig jaar 63 procent groei doormaakte en goed was voor 243 transacties. Met name in het zuiden van de provincie kochten veel Chinezen woningen aan, vaak ter waarde van meer dan een half miljoen euro.
Werden er in 2010 nog 8557 woningen verkocht aan buitenlanders in Alicante, vorig jaar waren dat er 16.443, bijna een verdubbeling.

Opkrabbelen
Orihuela, Torrevieja en Pilar de la Horodada bevinden zich bij de vijf gemeentes, op de hoofdsteden na, met de meeste bouwvergunningen. De twee eerstgenoemden zijn tevens de gemeentes waar vorig jaar de meeste woningen werden gekocht en verkocht. Met deze cijfers lijkt de regio Valencia na een lange crisis weer wat op te krabbelen, dankzij de buitenlandse kopers die op zoek zijn naar een huis van goede kwaliteit, liefst zo dicht mogelijk bij het strand.

Verdere prijsdalingen onwaarschijnlijk
In Oropesa, Peñíscola, Alcossebre en Xilxes, in de provincie Castellón, en in Cullera (Valencia) staat de woningmarkt zo goed als stil. Op de vraag of de huizenprijzen in Valencia en Castellón nog verder omlaag zullen gaan, zegt de Tinsa-directeur dat hem dat niet waarschijnlijk lijkt. De situatie lijkt zich te stabiliseren en prijsdalingen van 14 procent zoals we die vorig jaar in Gandia zagen, zijn zeer uitzonderlijk, aldus López. (C/T)

bron: halloonline.es

error: Content is protected !!