0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

[:nl]politie-spanje

In Spanje zijn er een aantal politiekorpsen en het kan moeilijk zijn om ze uit elkaar te houden en te zien wat er in hun takenpakket zit. Tot welk korps moet men zich wenden indien men hulp nodig heeft?

In feite zijn er drie grotere verschillende korpsen in Spanje, de Guardia Civil, de Policia Nacional en de Policia Local en zij hebben elk hun eigen specifieke specialisatie en werkterrein.

Guardia Civil Vs. Policia Nacional

Veel buitenlanders denken nog altijd dat de Guardia Civil een soort paramilitaire organisatie is met buitengewone machten om de bevolking te terroriseren. Een beeld dat misschien correct was tot de jaren 70 van de vorige eeuw maar dat beeld is momenteel niet meer correct.

De Guardia Civil en de Policia Nacional zijn beide “conventionele” politiediensten met ongeveer hetzelfde takenpakket, het verschil is enkel demografisch.

De Guardia Civil opereert vooral op het platteland en in dorpen en steden onder de 20.000 inwoners, de Policia Nacional opereert vooral in stedelijk gebied met een bevolking groter dan 20.000 mensen.

Ben je dus het slachtoffer van een misdrijf in landelijk gebied dan moet men naar de Guardia Civil, zij beschermen de bevolking en stellen bij een misdrijf een onderzoek in. Daaruit volgt dat men een slachtoffer is in een stedelijk gebied dat men zich moet wenden tot de Policia Nacional.

De bevoegdheden van beide korpsen, de macht en de middelen van beide zijn praktisch gelijk.

Onder normale omstandigheden leeft 40 procent van de Spaanse bevolking onder de bescherming van de Guardia Civil maar dit loopt op tot 65 procent in de zomermaanden wanneer een groot deel van de bevolking in vakantie is aan de kust.

Er is ook nog een afdeling van de Guardia Civil die zich bezighoudt met verkeersovertredingen op zowel gewone als op snelwegen, de Guardia Civil Trafico.

Policia Local of Municipal

De derde politiedienst is de Policia Local, zij staat onder de controle van de plaatselijke burgemeester. Deze agenten worden in dienst genomen en betaald door het plaatselijk gemeentebestuur en zij treden enkel op binnen de gemeentegrenzen. Deze Policia Local wordt soms ook wel Policia Municipal, genoemd, dit om de verwarring iets groter te maken.

De Policia Local treedt op bij kleinere misdrijven en bij verkeersovertredingen in de stedelijke kern. Misdrijven worden niet onderzocht en alle zware overtredingen worden onmiddellijk overgedragen aan de Guardia Civil of de Policia Nacional.

Regionale politie

Aan deze drie korpsen moeten nog enkele uitzonderingen toegevoegd worden, zo is de Policia Nacional in Catalonië vervangen door de Mossos de Escuadra, in het Baskenland door de Ertzaintza, in Navarra door de Policía Foral de Navarra en op de Canarische Eilanden door de Policía Canaria.

Verder is er nog een Spaanse inlichtingendienst actief en dat is het Centro Nacional de Inteligencia (CNI) dat actief is in binnen en buitenland.

Melden van een misdrijf zonder Spaans te praten: Mobiele telefoon App

politie8

Er bestaat nu een app voor uw Iphone of android smartphone zodat je ogenblikkelijk een misdrijf kan melden zonder Spaans te praten.

Als je slachtoffer bent van een misdrijf dan is de aangifte al zo moeilijk als het ondergaan van het misdrijf als je geen Spaans praat.

Er bestaat een app voor uw smartphone die een oplossing is voor dit probleem en die draagt de naam “AlertCops”.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken verleende zijn medewerking aan de ontwikkeling van de app en momenteel kan hij al gebruikt worden in Madrid, Alicante en Malaga.  Er bestaat ook een video gids die de werking van de app uitlegt.

Men kan hem downloaden van Google Play en van Apple, vervolgens moet men registreren en confirmeren met een SMS.

Als dit eenmaal achter de rug is en men geaccepteerd is, kan men elk misdrijf aan de overheid melden zonder dat men Spaans spreekt.

Bovendien, kan men de GPS functie van uw smartphone koppelen aan deze app en bij gebruik van de app weet de politie uw locatie.

bron: wikispanje.nl

 [:]

error: Content is protected !!