0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

Villa El Altet

MADRID – Volgens een onderzoek van de website pisos.com, wat weer gebaseerd is op de gegevens van het INE, het Spaanse bureau voor de statistiek, is het voor de Spanjaarden goedkoper om een koophuis te hebben dan een huurhuis. Bij een gemiddeld jaarinkomen wordt er minder geld aan een hypotheek betaald dan aan huurkosten.

Volgens de website moeten families met een gemiddeld jaarinkomen van 26.154 euro bij een huurhuis 27% uitgeven aan de huur terwijl kopers van woningen 22,43% uitgeven aan hypotheeklasten. Men heeft zich hierbij weer gebaseerd op een gemiddelde huur van 590 euro per maand en een hypotheeklast van 489 euro per maand.

Dit betekend dus dat het huren in Spanje nog steeds duurder blijkt te zijn dan kopen. Uiteraard zijn de woningprijzen de laatste jaren flink gedaald en is het interessant om een woning te kopen, inden men een hypotheek kan krijgen. Een andere oplossing is het huren van een woning, iets wat tijdens de crisisjaren steeds meer wordt gedaan omdat men geen hypotheek meer kan krijgen en men het risico niet aandurft om te kopen.

Deze uitslagen gelden in principe voor heel Spanje maar er zijn delen van het land waar dit zeker niet geldt. In de Madrid regio en stad, Barcelona en Baskenland is het huren nog steeds iets voordeliger dan kopen. In het Baskenland besteden families gemiddeld 42,18% van hun loon aan het hebben van een koophuis terwijl dat in de rest van Spanje gemiddeld stukken lager ligt met 22,43%.

De huurprijzen zijn het hoogst in Madrid met gemiddeld 966 euro terwijl de hypotheeklasten oplopen tot 644 euro. De op een na hoogste huurprijzen zijn te vinden in het Baskenland met 900 euro gemiddeld terwijl de koopprijzen stukken hoger zijn dan in Madrid met 919 euro. Op de Balearen zijn de huurprijzen 741 euro en de hypotheeklasten 650 euro, in Catalonië 662 euro gemiddelde huurlasten en 566 euro hypotheekkosten en in de Comunidad Valenciana 581 euro huurkosten en 411 euro hypotheeklasten. In Andalusië kost een huurwoning gemiddeld 543 euro en een koopwoning gemiddeld 472 euro aan hypotheek

bron: spanjevandaag.com

error: Content is protected !!