0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

[:nl]Kerst dinner

Het is bijna Kerstmis en Spanje is al helemaal in de juiste sfeer. De straten zijn verlicht, de kerstmarkten draaien op volle toeren en de speelgoedwinkels, parfumerie- en kledingzaken zien hun verkopen omhoog gaan gedurende deze weken. Maar wist je dat Kerstmis in Spanje net iets anders is dan in Nederland en België.

Zo is de belangrijkste kerstdag de avond van de 24e december (Nochebuena), en dan speciaal het kerstdiner waarbij de hele familie aanwezig is en traditiegetrouw de typische Spaanse gerechten gegeten worden. Ook de 25e december is een belangrijke dag tijdens de kerstviering waarbij men volgens de nieuwe gewoontes kerstcadeaus geeft aan de kinderen die daarna allemaal de straten opgaan om hun nieuwe spulletjes te laten zien. Uiteraard wordt er ook op die dag weer flink gegeten maar dan tijdens de lunch.

navidad226 december is niet zoals in Nederland en België een tweede kerstdag want dat heeft men niet in Spanje. Alleen de regio Catalonië heeft de 26e december een regionale feestdag (San Esteban) waardoor het lijkt alsof er een tweede kerstdag is.

De 28e december is de “Día de los Santos Inocentes”, een dag die te vergelijken is met onze 1 april en waarbij grappen worden uitgehaald. Er wordt dato ok een groot televisiegala uitgezonden waarbij grappen worden uitgehaald met bekende Spanjaarden.

navidad3Op 31 december vindt de Nochevieja plaats, de jaarwisseling, die vaak gevierd wordt met vrienden en kennissen tijdens feesten die “cotillones” worden genoemd. Men komt dan samen op pleinen, op straat of in speciale zalen met live muziek waarbij gedanst wordt, gegeten en gedronken en de typische twaalf geluksdruiven op klokslag 24 uur gegeten worden. Dit is de Spaanse manier om de komst van het nieuwe jaar te vieren; zeker weten dat deze gewoonte u verrast. Het is bovendien zo dat degenen die hun druiven op tijd kunnen eten, een jaar vol voorspoed en geluk te wachten staat.

1 januari is dan meestal een rustige dag om bij te komen van de festiviteiten van die dag daarvoor.

5 januari is de dag van de Cabalgata de Tres Reyes Magos, oftewel de optocht van de Driekoningen. Dit is het Sinterklaasfeest voor de Spaanse kinderen waarbij men de ochtend van 6 januari, día de Epifanía, cadeaus krijgt.

navidad4a

 

Loterijen

Maar eigenlijk begint de Spaanse kerst al op 22 december, de dag waarop de kinderen van het Colegio San Iildefonso de winnende nummers van de kerstloterij opnoemen, of eigenlijk zingen. De Lotería de Navidad of “El Gordo” is zonder twijfel de meest populaire loterij van heel Spanje en zelfs ver daarbuiten. Het is die dag dat veel Spanjaarden een beetje of erg veel rijker zullen worden want er worden vele miljoenen uitgereikt die dag.

Deze laatste loterij van het jaar “El Gordo” wordt nog eens dunnetjes overgedaan met de eerste loterij van het nieuwe jaar op 6 januari met de Loteria del Niño. Ook die dag worden er vele miljoenen weggevene aan de gelukkige winnaars die het jaar goed beginnen.

Zo zie je maar weer, de kerst in Spanje is net iets anders dan in Nederland of België waarbij de aandacht speciaal gaat naar de loterijen, de familiebijeenkomsten, eten en drinken en uiteraard cadeaus.

bron: wikispanje.nl

 [:]

error: Content is protected !!