0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

[:nl]verkiezingen14a

BARCELONA – Deze zondag 27 september worden er vervroegde regionale verkiezingen gehouden in de (nu nog) autonome deelstaat Catalonië. Alles draait bij deze regionale verkiezingen om de onafhankelijkheid van Catalonië van de rest van Spanje waarbij er van alle kanten negatieve berichten komen over een mogelijke afscheiding die vervolgens door de Catalaanse politici weer van tafel worden geveegd als onzin.

Afgelopen weekend werden er door de kranten ABC, El Pais, La Razon, La Vanguardia, El Mundo en diverse andere dagbladen peilingen gepubliceerd waarbij blijkt dat de afscheidingspartijen tezamen Junts pel Sí en CUP genoeg stemmen zouden krijgen voor een meerderheid in vertegenwoordigers in het Catalaanse Parlement maar niet in aantallen stemmen.

Als grote niet voorstander van een onafhankelijk Catalonië komt de van origine Catalaanse partij Ciudadanos als grootste uit de bus terwijl de traditionele Spaanse partijen PP en PSOE flinke verliezen zullen lijden en minder parlementsleden zullen hebben. Als vierde grote partij komen Podemos en Iniciativa (Catalunya si que es Pot) naar boven, iets wat ook al eerder gebeurde bij andere regionale verkiezingen eerder dit jaar.

De weken voor de verkiezingen van deze zondag komen er alleen maar negatieve berichten naar boven over een eventueel onafhankelijk Catalonië. Zo is Europa flink negatief en duidelijk over de plaats van Catalonië binnen de Europese Unie, een plaats die er niet zal zijn en ook niet zal komen als het aan Brussel ligt. De Catalaanse banken zien zichzelf gedwongen om de regio te verlaten aangezien ze onderdeel zijn van de Europese Bank en ook in Euro’s handelen, een muntsoort die er in Catalonië niet meer zal zijn. Ook de voetbalcompetitie van Spanje bemoeit zich ermee en zegt dat alle Catalaanse voetbalteams, inclusief de grote jongens zoals FC Barcelona, niet meer mee mogen doen aangezien ze niet meer bij Spanje horen. Overigens zou Barcelona ook geen Champions League meer kunnen spelen want dat is een Europese competitie.

Vanuit Catalonië komt de grootste voorstander van een onafhankelijk Catalonië Artur Mas met het bericht dat zijn regio wellicht niet de grote schuld kan terugbetalen aan de regering in Spanje. Het duurde niet lang en Madrid gaf meteen antwoord met de dreiging de geldkraan voor de Spaanse pensioenen dicht te draaien en dat doet pijn bij veel Catalaanse pensionados.

Sommige economen uit Catalonië zien dat echter compleet anders en zien Catalonië als zelfstandig nieuw land zelfs als de economische motor achter het herstel van de Economie in Europa. Zo zou Catalonië haar BBP in korte tijd zien verviervoudigen en zouden er zelfs meer dan 450.000 nieuwe banen bijkomen. Mede daardoor zijn de pensioenen van de Catalanen gegarandeerd.

Al met al wordt het een spannend weekend in Spanje en Catalonië waarbij met smart gewacht wordt op het antwoord van de meer dan 6 miljoen inwoners van Catalonië die mogen stemmen. Wordt het een stem richting een onafhankelijk Catalonië of is men bang geworden en kiest men toch voor een betere samenwerking met de rest van Spanje.

bron: spanjevandaag.com[:]

error: Content is protected !!