0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

[:nl]warm

MADRID – De hittegolf die afgelopen zondag 5 juli is begonnen en praktisch heel Spanje in de ban heeft, lijkt op weg om de geschiedenisboeken in te gaan als de op een na langstdurende hittegolf sinds 1975. De hittegolf waarmee Spanje nu te maken heeft zal nog zeker tot 16 juli doorgaan en wie weet misschien wel weer verlengd worden.

Met temperaturen net onder of boven de 30 graden in bijna heel Spanje, is de huidige hittegolf een van de langstdurende tot nu toe. De hittegolf begon officieel op zondag 5 juli en alles lijkt erop dat deze pas zal eindigen op donderdag 16 juli. Dat zijn dan twaalf dagen non-stop hitte in Spanje waarmee diverse andere hittegolven in het land al zijn ingehaald.

Tot nu toe is de langstdurende hittegolf ooit geregistreerd die van 2003 waarmee de temperaturen tussen 30 juli en 14 augustus gedurende 16 dagen niet onder de 30 graden kwamen. Dit is tot nu toe de langstdurende hittegolf op het vaste land van Spanje. De huidige hittegolf kan de op een na langste worden als deze donderdag zal eindigen en eventueel de langste worden mocht deze verlengd worden. De langstdurende hittegolf op de Canarische Eilanden was die van 1976 toen er een hittegolf werd geregistreerd van 14 dagen lang.

Gedurende de hittegolf van 2003 die in 28 provincies plaatsvond, vonden 141 personen de dood door iets wat met de enorme hitte te maken heeft. Een andere studie zegt dat er toen minstens 6.500 mensen overleden als gevolg van de enorme hitte. Wat het dodental op dit moment is tijdens deze hittegolf is niet bekend maar dat zal niet zo extreem hoog zijn.

Sinds men in 1975 is begonnen met het bijhouden van de weersomstandigheden in Spanje zijn er 80 hittegolven geregistreerd. 45 van deze hittegolven vonden plaats op het Spaanse vaste land, de Balearen en Ceuta en Melilla terwijl 35 hittegolven werden geregistreerd op de Canarische Eilanden.

Als hittegolf wordt een tijdsduur gezien van minstens drie aaneengesloten dagen extreme hitte waarbij minstens 10% van alle weermeetstations maximale temperaturen meten van 95% van het totaal aan temperaturen gedurende juli en augustus tussen 1971 en 2000. Tijdens een hittegolf komen de maximale temperaturen net tegen of boven de 30 graden met uitschieters naar 40 tot 50 graden. De hoogst gemeten temperatuur deze hittegolf ligt rond de 45,9 graden, gemeten in Xátiva in Valencia.

bron: spanjevandaag.com[:]

error: Content is protected !!