0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

[:nl]toeristenbelasting2aNu grote toeristische trekpleisters zoals Barcelona en de Balearen eilanden toeristenbelasting vragen, wordt die vraag ook steeds meer gesteld bij andere toeristische plaatsen zoals de Costa del Sol, Madrid of de Canarische Eilanden. De regionale regering van de Comunidad Valenciana denkt erover na om vanaf 2017 ook een toeristenbelasting in te gaan voeren maar de hotelsector in de hele regio is fel tegen een de komst van een extra belasting voor de reizigers.

Sinds dat de crisis voet aan wal zette in 2008 zijn de prijzen voor hotels aan de Costa Blanca nauwelijks of niet omhoog gegaan. De bezoeker verwacht echter wel dat er steeds meer geboden wordt terwijl de rentabiliteit van de bezoekers achteruit is gegaan doordat er minder geld binnenkomt. Dat is de reden waarom sommige gebieden in Spanje begonnen zijn met het heffen van een toeristenbelasting zoals in Barcelona enkele jaren geleden of vanaf deze zomer op de Balearen eilanden met een zogenaamde ecotaks.

Ook aan de Costa Blanca en de hele regio Valencia wordt daarover gesproken en uiteraard zou het extra geld wat binnenkomt welkom zijn maar de hotelsector aan de Costa Blanca wil er voorlopig niet over nadenken omdat het wellicht negatieve gevolgen kan hebben voor het aantal toeristen welke de regio bezoeken. Sinds dat er een nieuwe regionale regering is in de Comunidad Valenciana komt de toeristenbelasting echter vaker ter sprake en het lijkt erop dat men er al rekening mee heeft gehouden met de begroting voor volgend jaar. Het zou een welkome inkomstenbron zijn die waarschijnlijk door elke bezoeker zonder problemen geaccepteerd wordt en de regio op jaarbasis minstens 30 miljoen euro zal opleveren.

Het probleem is dat het hier om toeristenbelastingen gaat die regionaal geregeld zijn en niet landelijk waardoor de Spaanse vakantiegangers bijvoorbeeld zouden kunnen kiezen voor regio’s waar men (nog) geen toeristenbelasting heft zoals de Costa del Sol of de Canarische Eilanden. Dat zou voor het nationale toerisme, wat erg groot is in de regio, dus fatale gevolgen kunnen hebben. Buitenlandse toeristen zijn meer gewend aan het betalen van een vorm van toeristenbelasting aangezien dat vaak in hun eigen land ook al geldt en vaak ook nog eens veel duurder dan in Spanje.

Het lijkt er nu dus op dat, ondanks de protesten van de hotelsector en toeristen verenigingen aan de Costa Blanca en in heel de regio Valencia, er vanaf 2017 toch toeristenbelastingen zullen komen in de Comunidad Valenciana. Het hoe en wat is echter nog lang niet bekend maar de regio zal zich dus kunnen plaatsen in het lijstje van Barcelona en de Balearen wat betreft het heffen van een extra belasting voor de bezoekers.

bron: spanjevandaag[:]

error: Content is protected !!