0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

11046549_728414347274956_2533399006002480117_nCOSTA BLANCA. Het gaat goed op de markt voor de duurdere woningen. In het afgelopen jaar is de vraag naar de droomvilla’s met ruim twintig procent toegenomen. Spanjaarden en buitenlanders hebben belangstelling voor dit type woningen waarvan de gemiddelde prijs met meer dan veertig procent is gedaald.
Veel huiseigenaren hebben vanwege de crisis hun huis te koop moeten zetten, ook de mensen die een luxe villa in hun bezit hebben. In de provincie Alicante, die niet zoals bijvoorbeeld de Costa del Sol de faam heeft duur te zijn, zijn ongeveer achthonderd woningen die meer dan acht ton kosten en enkele tientallen huizen kosten meer dan drie miljoen. Sommige van die woningen zijn meer dan duizend vierkante meter groot en hebben nog een ruime tuin. Volgens de site fotocasa.es is het aantal zoekopdrachten naar woningen van meer dan een half miljoen het afgelopen jaar met meer dan de helft toegenomen. Het gaat dan om woningen, die in de tijd dat het nog fantastisch ging op de huizenmarkt zijn gebouwd, vaak door projectontwikkelaars die goede zaken hadden gedaan. Toen het niet zo goed meer ging, konden ze de huizen niet meer onderhouden en moesten ze deze noodgedwongen voor een lagere prijs te koop zetten. Maar de verkopers zijn niet alleen Spaanse ondernemers, in de tijd voor de crisis waren er ook buitenlanders die voor veel geld een villa kochten. Die zijn inmiddels ouder geworden en naar een praktischer woning verhuisd en hun kinderen, of erfgenamen in geval van overlijden, kunnen de kosten voor het onderhoud niet betalen en besluiten te verkopen. Volgens makelaarskantoor Engel & Völkers, gespecialiseerd in de verkoop van luxe woningen, is er nog een derde groep verkopers en dat zijn de mensen die deel uitmaken van de directie van grote bedrijven en die zijn overgeplaatst naar andere steden of landen. Volgens een woordvoerder van Engel & Völkers worden de woningen verkocht voor een veel lagere prijs dan waarvoor ze ooit gekocht of gebouwd zijn. In de regio l’Alacanti is de prijs voor woningen vlak bij het strand met zevenendertig procent gedaald en de villa’s die in de zogenaamde derde lijn vanaf het strand staan zelfs met zestig procent.
“Buitenlandse kopers die geïnteresseerd zijn in het investeren in een luxe villa zoeken vooral iets in de toeristische plaatsen langs de kust. Ze willen het huis voor vakanties of als tweede woning. Maar er is ook steeds meer vraag naar woningen in exclusieve wijken waar het aanbod van onderwijs en gezondheidszorg hoger is” aldus Beatriz Toribio van fotocasa.es. Bij Engel & Völkers merkt men dat er in verhouding net zoveel Spanjaarden als buitenlanders zijn, die op zoek zijn naar een woning en dat er vrijwel niemand meer is, die dat doet om te speculeren. De gemiddelde koper van een woning die ongeveer een miljoen euro kost, is ouder dan 45 en beschikt over zoveel geld dat er geen hypotheek afgesloten hoeft te worden. Het gaat vaak om ex-topsporters en directeuren van grote bedrijven. Onder de buitenlandse kopers bevinden zich vooral Zwitsers, Duitsers, Russen en Belgen.
De luxe villa’s zijn in de hele provincie te vinden maar het merendeel van de duurdere woningen staat in l’Alacantí, Marina Baixa en Marina Alta. “Mensen willen graag een ruime woning in minimalistische stijl, maar wel met alle luxe details, veel privacy en dicht bij de zee” aldus een woordvoerder van Engel & Völkers. “Alleen de Russen zoeken iets anders, die willen prots en praal en alle vormen van extreme luxe.” De kopers zoeken privacy, maar de verkopers willen ook graag in de schaduw blijven. Ze willen niet dat bekend wordt, dat ze hun huis verkopen en er staat bij hen dus geen bord in de tuin.

error: Content is protected !!