0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

[:nl]greenwich1MADRID – De voorzitter van de Nationale Commissie voor de rationalisering van de Spaanse tijd heeft nu het land weer de wintertijd is ingegaan, nog maar eens zijn voorstel herhaald om de klok op het Spaanse schiereiland en de Balearen één uur terug te zetten, terug dus naar de oorspronkelijk geldende Greenwich-tijd dus. Is dat een goed idee of niet?

De klok 60 minuten terug zetten zou ten gunste komen van de productiviteit en werkschema’s in Spanje. Mochten de klokken op het Iberische schiereiland en de Balearen één uur worden teruggezet, dan zal heel Spanje hetzelfde tijdstip hebben als op de Canarische eilanden.

Greenwich-tijd

Het aanhouden van de Greenwich-tijd is niet nieuw op het Iberische schiereiland aangezien men reeds voor de jaren 40 van de vorige eeuw deze tijd hanteerde. Op 16 maart 1942 veranderde men dit samen met landen als Groot Brittannië en Portugal echter in verband met de tweede wereldoorlog die net was begonnen. In die tijd besloten verschillende landen de tijd van Berlijn te handhaven maar na de oorlog veranderden landen als Portugal en Groot Brittannië dit weer naar hun oude staat. Spanje bleef echter het tijdstip van Berlijn tot op heden handhaven omdat de toenmalige leider Franco dat zo wilde.

Vrije tijd

Dit maakt dat de Spaanse tijden niet toereikend zijn en dat de Spanjaarden alles wat later doen, zoals de maaltijden, het stoppen met werken, vrije tijd, etc. Daarbij opgeteld komt het probleem van de lange Spaanse uren aangezien men de dag hetzelfde begint als andere Europese landen maar de dag later eindigt voor de werkende bevolking.

Maaltijden

Vanwege de Spaanse uren zijn de schema’s van werk en privéleven moeilijk te combineren. Spanje is het EU-land waar de meeste uren worden besteed aan werken, ruim 200 uren boven het jaarlijkse Europese gemiddelde. In Spanje is het de gewoonte om te stoppen met werken voor het ontbijt of de lunch, iets wat in geen enkel ander Europees land gebeurt. In de andere landen gaat men later van huis met een goed ontbijt in de maag en tussen de middag wordt gemiddeld 45 tot 60 minuten gestopt om te lunchen, meer dan genoeg tijd om een goede maaltijd naar binnen te werken.

Waar in Spanje

De Greenwich tijdlijn loopt door Spanje door de deelstaten Aragón en Comunidad Valenciana. Een deel van deze regio’s, Catalonië en de Balearen eilandengroep vallen in de tijdzone die gelijk is aan Nederland en België terwijl de rest van Spanje, net zoals bijvoorbeeld Portugal en de Canarische Eilanden, behoort aan de Greenwich tijd, dat wil zeggen dezelfde tijd die men ook in Groot Brittannië aanhoudt. Op diverse plaatsen in Aragon en de Comunidad Valenciana staan borden en monumenten om de Greenwich tijdlijn te markeren en aan te geven.

En nu…

De onafhankelijke commissie heeft het voorstel nogmaals aan de Spaanse regering voorgelegd die de eerdere voorstellen ook al in ontvangst nam maar tot nu toe nog geen actie heeft ondernomen. De commissie wil dat Spanje ophoudt met het zijn van een buitenbeentje in de Europese gemeenschap.

bron: spanjevandaag.com[:]

error: Content is protected !!