0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

[:nl]siesta2MADRID – Voor de Spanjaarden komt het niet als iets nieuws maar Amerikaanse wetenschappers zijn erover uit dat het houden van regelmatige siësta goed is voor een mens en dat de namiddagslaap grote voordelen hebben voor de prestaties en gezondheid van personen.

Tegen een Spanjaard hoef je niet te zeggen dat de dagelijkse siësta god is voor een mens, dat weten ze in dat land immers al eeuwen. Voor de meeste Europeanen echter is het houden van een klein middagdutje na de middagmaaltijd een raar idee en past het niet in het dagelijkse schema. Zoals bekend gaan in Spanje nog steeds veel winkels, overheidsgebouwen, banken en musea dicht tussen 13.30/14.00 uur en 16.30/17.00 uur voor de dagelijkse siësta. Dit houdt natuurlijk niet in dat alle Spanjaarden dan gaan slapen maar wel dat men even de tijd voor zichzelf neemt door naar huis te gaan (indien mogelijk) uit eten te gaan of gewoon even een wandeling te maken en tot rust te komen.

Het Amerikaanse onderzoek richt zicht echter op het slapen of middagdutje. Dit zou volgens de onderzoekers goed zijn voor het immuunsysteem en de gezondheid in het algemeen. Volgens de onderzoekers is een kleine siësta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen.

Als nu ook jij ervan overtuigd bent dat je toch maar eens aan de siësta moet, dan zijn hier enkele tips:

  • Houdt de siësta kort en tussen de 25 en 30 minuten maximaal en wordt wakker voordat men in de diepe slaap (REM) valt aangezien het opstaan daarna veel zwaarder valt.
  • Houdt de kamer waar men de siësta slaapt donker, doe de gordijnen dicht of de rolluiken naar beneden en doe al het licht uit.
  • Houdt het rustig dus geen televisie of radio aan, niet naar muziek luisteren en niet de siësta slapen op het drukke strand in de zomer. Geluiden verstoren de rust in de hersenen en dat probeer je nu net voor elkaar te krijgen met een siësta.
  • Zet de mobiele telefoon, huistelefoon, tablets, computers etc. uit gedurende de siësta. Het is belangrijk om eventjes helemaal de tijd voor jezelf te nemen dus niet om te appen, texten, bellen, surfen etc.
  • Siësta dient men liggend te slapen maar dat houdt niet in dat je de pyjama aan oet doen en onder de dekens moet kruipen. De siësta kan ook gehouden worden op de bank (al raadt men dat af), op bed (en niet in bed) of op andere plaatsen als het maar horizontaal is.
  • Houdt de tijd in de gaten en begin niet te laat met en siësta. Als je probeert ’s-Nachts ook nog te slapen ga dan niet een siësta beginnen om 6 uur ’s-Middags. Het meest ideale tijdstip voor een siësta is tussen 12 en 16 uur overdag, iets wat men in Spanje dan ook vaak doet na het middageten (wat vaak zwaar valt).
  • Probeer voor het slapen van een siësta geen koffie te drinken want dat bevorderd bij de meeste mensen de slaap niet echt. De cafeïne in de koffie duurt er ongeveer 20 minuten over om effectief te zijn in een lichaam. Houdt daar rekening mee. Koffie kun je dus beter na de siësta drinken.

Bij deze, enkele nuttige tips voor het slapen van de perfecte siësta die gegarandeerd voor innerlijke rust zal zorgen, mits je je houdt aan de limiet van ongeveer 30 minuten, stilte, donker, geen koffie en al liggend de siësta slaapt. Succes!

bron: spanjevandaag.com[:]

error: Content is protected !!