0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

[:nl]imgres

De nacht van San Juan of Spaanse midzomersnacht, is een oud en traditioneel feest in veel Europese landen. In Spanje en Portugal is het traditie om de zomer te verwelkomen met vele kampvuren en knallende rotjes te gooien. Het feest wordt gehouden tijdens de nacht van 23 op 24 juni terwijl de kortste nacht van het jaar eigenlijk die van de 21e juni is. San Juan wordt van Finland tot Brazilië in verschillende vormen gevierd. In veel van deze landen is de traditie om oude meubels of hout op straat of op het strand te verbranden.

Wikipedia schrijft over San Juan: De Geboorte van de Heilige Johannes de Doper is een hoogfeest in de Katholieke Kerk dat op 24 juni wordt gevierd. Rond dit feest zijn nog vele gebruiken, zoals vreugdevuren, die teruggaan op voor-christelijke midzomerfeesten die gehouden werden rond de zomerzonnewende. Het Sint-Jansvuur is zo een vreugdevuur, genoemd naar Johannes de Doper, dat in vroegere eeuwen deel uitmaakte van de midzomerfeesten en reeds sinds de voor-christelijke tijd in vrijwel alle landen van Europa op 23 of 24 juni werd ontstoken.

 Catalonië

In Catalonië zegt de traditie dat de avond van San Juan (Nit de Sant Joan) de jeugd van een dorp de hoogste boom moet zoeken, die op het stadsplein moet plaatsen en deze in augustus terug moet geven aan de eigenaar. Daarnaast is het traditie het feestelijke avondmaal te beëindigen met coca de San Juan, een speciale cake, en Cava, Spaanse Champagne, te drinken.

Galicië

In Galicië (en eigenlijk in heel Spanje) wordt de San Juan nacht (Noite de San Xoán) gevierd met Hogueras, kampvuren, die meestal op het strand aangestoken worden. Deze kampvuren worden in principe na middernacht op 24 juni aangestoken om de zomer te verwelkomen. Als men negen keer over dit kampvuur springt, zou dat zogenaamd goed geluk brengen of de vrouwen vruchtbaar maken (?). Daar waar in Catalonië Coca wordt gegeten, eten de Galiciërs cachelos, ongepelde aardappelen die men in het vuur roostert en opeet. Daarnaast eet men gegrilde sardientjes.

Alicante

De Hogueras in Alicante hebben van origine te maken met het vieren van de langste dag op de 23e waarop veel oogst binnengehaald kon worden en de kortste nacht van 23 op 24 juni om alle slechte dingen te vernietigen. Sinds 1928 is het feest echter een officieel stadsfeest geworden wat een beetje lijkt op de Fallas in Valencia. Grote papier-maché poppen worden verbrand om zo San Joan te vieren. In Alicante zijn deze dagen uitgeroepen tot nationaal interessant feest die al op 19 juni beginnen met vele activiteiten voor jong en oud. Uiteraard komen veel toeristen op de feesten af.

Het maakt echter niet uit hoe men de nacht van San Juan door zal brengen, feit is: de zomer is begonnen!!

bron:spanjevandaag[:]

error: Content is protected !!