0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

[:nl]Olijven

MADRID – Genieters van de Spaanse olijfolie moeten er rekening mee gaan houden dat het vloeibare goud binnenkort nog duurder zal gaan worden. De reden hiervoor is niets minder dan de aanhoudende droogte en de diverse hittegolven die er dit jaar zijn geweest. Spanje is weliswaar de grootste olijfolie producent ter wereld maar toch moeten producenten nu olijfolie gaan importeren om aan de vraag te voldoen.

Jarenlang was het tegenovergestelde veel normaler, andere landen die vanuit Spanje olijfolie exporteren maar dit jaar zijn de rollen omgedraaid. De aanhoudende droogte en de extreem hoge temperaturen in regio’s zoals Andalusië, Murcia en Valencia hebben ervoor gezorgd dat de oogst slecht zal zijn en eigenlijk al is.

Met name de maanden april en mei waren erg warm en funest voor de olijfbomen die flink te lijden hebben gehad. De daaropvolgende maanden juni en juli waren niet veel beter voor de boeren en de ene hittegolf na de andere maakte de olijfgroei alleen maar slechter.

Spaanse olijfolie producenten zullen nu vanuit voornamelijk Tunesië olijfolie gaan importeren om deze vervolgens weer te gaan exporteren om zo aan de vraag binnen de Europese Unie te voldoen en geen marktaandeel te verliezen. Spanje is immers goed voor 45% van de wereldwijde verkoop van olijfolie en staat daarmee boven Italië op de eerste plaats.

Dankzij de hittegolf zijn de olijven lichter en leveren ze minder olie op. Experts verwachten dan ook dat de oogst een derde lager zal zijn dan die van vorig jaar. Als er geen regen komt kan het zelfs nog minder worden. Italië heeft tevens problemen met de olijfolie productie vanwege de bacterie Xylella fastidiosa, iets wat overigens geen impact heeft op de olijfolie productie in Spanje.

De prijzen voor olijfolie zijn nu echter al flink gestegen van 2,90 euro per liter in januari van dit jaar naar 4 euro per liter in juli. De prijs steeg gelukkig niet abrupt maar geleidelijk aan om de consumptie van olijfolie niet af te laten nemen. Verwacht wordt dat de prijzen nog verder zullen stijgen.

bron: spanjevandaag.com[:]

error: Content is protected !!