0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

[:nl]auto1

Als men zich in Spanje gaat vestigen heeft men bijna altijd een auto nodig. Mocht je in Nederland of België al een auto hebben dan kan deze mee worden genomen naar Spanje om deze daar ter plaatse dan om te zetten naar een Spaans kentekenbewijs. Dat kan zeer gunstig zijn wat betreft bijvoorbeeld belastingen maar daarnaast is het in de meeste gevallen ook verplicht.

De stappen hieronder omschrijven alleen wat men in Spanje moet regelen. Houdt echter rekening met een redelijk langzaam en bureaucratisch proces waarbij men veel geduld moet hebben. Ondoenbaar is het zeker niet maar je kunt altijd gebruik maken van bedrijfjes die het proces allemaal voor je kunnen versnellen en alles kunnen regelen.

Volgens de Spaanse wet moet men met een Spaanse nummerplaat rijden als men meer dan 6 maanden in Spanje verblijft. Wenst men zijn voertuig met een buitenlandse nummerplaat in te schrijven in Spanje, dan  moet men de aanvraag indienen op de Jefatura Provincial de Tráfico.

De volgende documenten zijn hiervoor vereist:

1. Het aanvraagformulier (te verkrijgen op de Jefatura Provincial de Tráfico).

2. Persoonlijke documenten:

  • Origineel document waarin uw NIE nummer voorkomt
  • Geldige identiteitskaart of paspoort
  • Bewijs van woonplaats in de provincie van aanvraag

3. Documenten van het voertuig:

  • Origineel + kopie van de documenten van het voertuig.
  • Gelijkvormigheidsattest of bewijs van technische inspectie met de blauwe en roze kopie.  De adressen van de technische controles staan op de website van DGT
  • Origineel + kopie van de aankoopfactuur met vermelding van het BTW nummer van de verkoper of het contract tussen particulieren vertaald naar het Spaans.

4. Bewijs van betaling van de voertuigbelasting.

OPGELET:

Het bewijs van de technische inspectie is pas te krijgen na de eigenlijke inspectie.  Indien er reeds met het voertuig gereden wordt terwijl de Tarjeta de Inspección Técnica in aanvraag is, dan is er een tijdelijke toelating nodig.  Men krijgt dan een groene plaat.

Hiervoor met men behalve de vorige documenten ook de volgende voorleggen:

  • Het aanvraagformulier van de Jefatura Provincial de Tráfico
  • Origineel + kopie van het document waarop de technische gegevens vermeld staan
  • Bewijs van betaling van de belastingen

Waarom

Veel buitenlanders rijden met een Spaanse nummerplaat om belastingredenen. In Spanje zijn de wegenbelastingen (als men dit al zo mag noemen) veel goedkoper dan in Nederland of België. Daarnaast is het rijden van een diesel voertuig veel aantrekkelijker in Spanje aangezien er geen extra belastingen worden geheven end e diesel goedkoper is dan in Nederland of Belgie. Dat is dan ook de reden dat men in Spanje veel grote auto’s ziet waarbij er ook veel jeeps, 4×4 en SUV voertuigen rondrijden.

OPGELET:

Als uw voertuig een Spaanse nummerplaat draagt, maar uw adres is nog steeds in België of Nederland, dan kan men serieuze problemen krijgen (met de politie, douane en verzekering) als men met dit voertuig naar België of Nederland gaat.

bron: wikispanje.nl

 [:]

error: Content is protected !!