0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

[:nl]tapas

Spanjaarden zijn dol op tapas. Of ze nu ’s middags tussen de werkzaamheden door even plaatsnemen op een terras, of ’s avonds met wat vrienden de laatste nieuwtjes uitwisselen in een bar. Zo’n lekker tussendoortje om je grootste honger te stillen voor je thuis aan de echte maaltijd begint, gaat er eigenlijk altijd wel in. De kleine warme- of koude hapjes worden vaak bij een verfrissend biertje of een goed glas wijn gegeten.

Volgens het woordenboek van de Spaanse taal is een tapa een kleine portie van enkele voedingswaren die men aanbiedt bij een drankje in een bar of restaurant. Over de oorsprong wordt nog steeds druk gespeculeerd. De bewoners van Andalusië beweren dat de tapa voor het eerst in hun streek werd geserveerd. Maar of het glas met zoet geurende sherry nu werd afgedekt met een schoteltje om insecten te weren, of om het door een windvlaag opgewaaide zand van het strand van Cadiz uit het glas van koning Alfonso XIII weg te houden, is nog altijd een groot raadsel. Zeker is wel dat het idee van een kleine versnapering in combinatie met een drankje bij iedereen goed in smaak viel, en daarmee in korte tijd uitgroeide tot een van de belangrijkste onderdelen van de Spaanse eetcultuur.

Het opdienen van een eenvoudig plakje gedroogde ham bij een sherry, een wijn of een koel glas bier heeft zich ontwikkeld tot een enorme keuze aan overheerlijke hapjes die zelfs in de sterrenrestaurants als smaakmaker te bestellen zijn. Warme stoofpotjes van vlees, gefrituurde vis, op de plaat gebakken champignons met look of een bordje albondigas in tomatensaus, het aanbod is bijna eindeloos!

Sevilla, Zaragoza en Madrid zijn enkele steden die bekend zijn om hun grote aantallen tapasbars. Ieder café of restaurant heeft er naast de traditionele hapjes vaak ook nog z’n eigen specialiteit. Het is dus zaak wanneer je ze bezoekt, gezellig van bar tot bar te wandelen, en er in iedere gelegenheid bij je drankje een paar lekkere hapjes te bestellen. Op deze manier proef je van alles wat, en lukt het je zelfs om een complete lunch of avondmaaltijd te vervangen.

Het aanbod varieert per regio, maar bij menig Spanjaard blijkt de Ensaladilla Rusa een absolute favoriet. Dit gerechtje van gekookte aardappelen met tonijn, eieren, erwtjes en mais wordt gemengd met mayonaise en meestal geserveerd met een paar crackertjes of palitos erbij. Ook de Croquetas de Jamón gaan er altijd goed in. Deze worden gemaakt van kleine snippers ham in een dikke bechamelsaus, bedekt met ei en paneermeel, en daarna gebakken in olie. En nog iets wat je zeker niet mag missen is een flinke punt Tortilla de Patatas of een aardappelomelet. De keuze is eigenlijk zo groot. Daarom moet je ze zeker proberen wanneer je de verschillende regio’s van Spanje bezoekt.

Tapas eten is een typisch Spaans en sociaal gebeuren. Je eet ze staand aan de bar of gezellig aan een kleine tafel, en kletst ondertussen over koetjes en kalfjes met degene die het dichtst bij je te vinden is. Laat het weer het toe dan ga je lekker naar buiten op het terrras, om er te genieten van de mensen en drukte in de straat. Luister en kijk in ieder geval altijd waar de lokale bevolking elkaar ontmoet, want hoogstwaarschijnlijk hebben ze daar ook de lekkerste tapas.

Op sommige plaatsen dien je tapas te bestellen in raciónes. Dit is een portie van een en dezelfde tapa op een bord. Bestel nooit alles in een keer, maar verdeel het over de tijd dat je in de bar aanwezig wilt zijn, want zo krijg je de hapjes elke keer vers geserveerd.

In Baskenland heten de tapas pintxos. Ze verschillen eigenlijk niet met de tapas die in de rest van Spanje te verkrijgen zijn. Alleen worden deze hapjes altijd met een houten spiesje of pintxo vastgeprikt aan het stukje brood.

Tot slot wil ik jullie nog graag kennis laten maken met de meest typische tapas die in vrijwel iedere Spaanse bar te verkrijgen zijn. Maar de keuze is natuurlijk nog veel groter. Ik raad jullie aan om op een middag of avond gewoon eens gezellig op ontdekkingstocht te gaan, en jezelf te laten verrassen met alle heerlijke hapjes die er te krijgen zijn.

  • MediumGambas al aioli – verse garnaaltjes in gloeiend hete olie met look en chilipepertjes.
  • Calamares Rebozados – gepaneerde, gefrituurde inkvisringen.
  • Chipirones – piepkleine, gepaneerde en gefrituurde inkvisjes.
  • Patatas Bravas – gefrituurde aardappelpartjes geserveerd met een pittige rode saus en mayonaise.
  • Tortilla – Aardappel gemengd met ui en ei, en gebakken als omelet.
  • Revuelto – roerei met verschillende ingrediënten.
  • Pincho Moruno – klein spiesje van kip- of varkensvlees met typische kruiden als komijn en kurkuma en gerookte paprikapoeder.
  • Pulpo Gallega – gekookte, op de plaat gebakken octopus, overgoten met olijfolie en gekruid met parikapoeder.
  • Sardinas a la plancha – op de plaat gegrilde sardines. Chorizos a la sidra – stukjes pikante paprikaworst in cider.

Naast deze lekkere warme hapjes zijn er nog oneindig veel soorten koude tapas verkrijgbaar. De stukjes wit stokbrood worden dan bedekt met allerhande soorten beleg.

Hebben jullie ook al honger gekregen? Dan wordt het tijd om eropuit te gaan. A Tapear…¡Vamos de Tapas! Veel plezier op jullie ontdekkingstocht in de Spaanse wereld van de tapas.

bron: wikispanje.nl[:]

error: Content is protected !!