0034 - 670 - 238082 info@rose-costa-services.com

[:nl]carnaval

Het is weer carnavalstijd en ook in Spanje wordt dit feest op veel plaatsen uitbundig gevierd. Het mooie van carnaval in Spanje is dat in elke plaats het carnaval weer net een beetje (of veel) anders is dan ergens anders. Spanje heeft een lange geschiedenis van carnavalsfeesten die uiteenlopen van het tropische Rio de Janeiro stijl carnaval op de Canarische Eilanden tot de leuke en komische zangcompetities in Cádiz en Málaga. Carnaval wordt op de meeste plaatsen dit jaar gevierd tussen 5 en 10 februari.

Volgens de geschiedschrijvers en Wikipedia heeft Carnaval zijn oorsprong in het oude Egypte van 5.000 jaar geleden en werd dit later door de Katholieke kerk overgenomen als een feest voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen die duurt tot Pasen. Tegenwoordig weten echter veel feestvierders niet meer wat de oorsprong van het feest is maar wordt er verkleed gedanst op de typische carnavalsmuziek die ook overal weer anders is.

Spanje

Het carnavalsfeest van Cádiz is een van de bekendste carnavals van Spanje en wordt samen met het carnaval van Tenerife gezien als een Toeristisch interessant feest. Op deze feesten komen vaak duizenden toeristen af om verkleed door de straten te lopen en te genieten van bier, wijn en de muziek. Samen hossen door de straten, vaak als een groep vrienden die allemaal hetzelfde zijn gekleed en kijken naar de optochten die plaats vinden.

In Spanje heeft carnaval een speciale betekenis omdat gedurende 40 jaar alle carnavalsfestiviteiten verboden waren tijdens de Franco dictatuur. Toch vonden er op veel plaatsen feesten plaats maar zoals in Cádiz werden die feesten omgetoverd tot Fiesta Major de Cádiz of iets soortgelijks. Carnaval vierders zijn niet te stoppen. Dit jaar begint Carnaval officieel op 13 februari maar op veel plaatsen is het feest al losgebarsten, met name op de Canarische Eilanden.

collage-cadiz

Cádiz

Het carnaval in Cádiz is net een beetje anders dan de rest van Spanje waar duizenden bezoekers afkomen op de zangpartijen van de murgas en charangas die in groepen liederen zingen waarbij men de draak steekt met politici, belangrijke personen, bekende persoonlijkheden en komische evenementen van het afgelopen jaar aanhalen in hun liederen. Ook zeer belangrijk in Cádiz is hoe men zich kleed. Zo is het gebruikelijk in de straten van Cádiz groepen vrienden of collega’s allemaal met dezelfde kleding te zien lopen, kleding met felle kleuren en originele ontwerpen. Diezelfde groepen nemen vaak deel aan zangwedstrijden waarbij ze op komische wijze liederen zingen over van alles en nog wat. Honderden groepen doen mee aan deze wedstrijden maar uiteindelijk zijn er maar vier die doorgaan naar de finale. De hele wedstrijd wordt ook vaak op de Spaanse televisie uitgezonden en wordt door miljoenen bekeken.

De groepen zangers zijn onder te verdelen in vijf verschillende soorten: Coros is de grootste groep van soms wel 40 of 50 personen waarbij de helft instrumenten bespelen en de andere helft zingt. Comparsas zijn de serieuzere groepen die vaak pasodobles zingen en bestaan uit vijftien personen die serieus en poëtisch over politieke zaken zingen. Chirigotas zijn het tegenovergestelde van de serieuze groepen en zingen op zeer komische aart hun liederen waarbij de twaalf personen het publiek vaak aan het lachen krijgen. Cuarteto is de modernste groep zangers en bestaat uit drie, vier of vijf zangers en vormen een mix tussen alle voorgaande stijlen. De Ilegales zijn groepen vrienden of familieleden die niet officieel samen liederen zingen en zich niet willen binden aan verschillende tijden om hun liederen te zingen en dit dus vrolijk op straat doen. Diezelfde groepen nemen vaak deel aan zangwedstrijden waarbij ze op komische wijze liederen zingen over van alles en nog wat. Honderden groepen doen mee aan deze wedstrijden maar uiteindelijk zijn er maar vier die doorgaan naar de finale. De hele wedstrijd wordt ook vaak op de Spaanse televisie uitgezonden en wordt door miljoenen mensen bekeken.

collage-tenerife

Tenerife en Gran Canaria

Het carnavalsfeest op Tenerife is misschien wel het bekendste carnaval van heel Europa en kenmerkt zich ook door middel van de murgas en charangas die hun liederen zingen, de verklede mensen op straat en de carnavalsoptochten. De Miss carnaval verkiezing op Tenerife is samen met die van Gran Canaria een waar spektakel waarbij de deelneemsters op het grote podium wat elk jaar weer een ander thema heeft, in de meest uitgedoste creaties proberen de titel te bemachtigen. De kleding creaties die de deelneemsters aan de Miss carnaval verkiezing dragen (of eigenlijk vaak rijden vanwege het enorme gewicht en dimensies) doen niet onder voor die van het beroemde Rio de Janeiro carnaval. De entreekaarten voor de finale van de Murgas en de Miss verkiezing worden voor veel geld verkocht en er kunnen vaak 20.000 mensen zitten om de spektakels op het grote podium te bekijken.

Op Gran Canaria in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria vinden altijd de Gala de Eleccíon de la Reina en de Gala de Elección del Drag Queen del Carnaval plaats, twee galas die op een enorm podium plaatsvinden wat elk jaar weer in een bepaald thema wordt omgetoverd. De andere carnavalselementen zoals die in Cádiz en Tenerife vinden ook plaats op Gran Canaria. De Canarische Carnavals worden ook op de nationale televisie uitgezonden.

Tarragona

In de deelstaat Catalonië staat de stad Tarragona bovenaan de lijst van interessante carnavalssteden. Tijdens de optochten lijkt het hier wel Rio de Janeiro met een bonte stoet verklede, samba dansende deelnemers. Daarnaast vinden hier enkele zeer komische activiteiten plaats zoals het gooien van oude mobiele telefoons en kijken wie het verste komt, de drag gueens wedstrijd en daarnaast het enorme vuurwerk spektakel.

Sitges

Naast de stad Tarragona heeft ook de stad Sitges een bekende naam wat betreft het carnaval in Catalonië. In deze kustplaats ligt de nadruk echter op het gay carnaval aangezien de badplaats bekend is bij deze toeristen. De drag queen optocht is dan ook de drukst bezochte van allemaal en ook de traditionele beddenrace mag niet gemist worden.

collage-aguilas

Murcia

Het carnavalsfeest in Aguiles de Múrcia staat bekend om de kleurrijke optochten en vooral vanwege de bonte feesten gedurende de avondfeesten. Deze feesten vinden plaats in grote tenten waar iedereen verkleed rondloopt en host en danst op de tropische carnavalsmuziek. Wat zeker niet gemist mag worden is de vrijlating g ven Musona, een mythologische figuur wat alleen al gezien de make up indrukwekkend is om te zien. Deze figuren lopen door de straten en mocht men een ei kapot slaan op je hooft, raak dan niet in paniek aangezien deze gevuld zijn met confetti. Probeer ook zeker eens de Cuerva, een typische drank bestaande uit wijn en vruchten waarvan je snel dronken raakt.

Ciudad de Rodrigo (Salamanca)

In deze stad wordt als enige op de wereld het feest van de masken gecombineerd met de traditionele Spaanse stieren. De carnavalsoptochten worden aangevuld met stierenvechten, stierenrennen door de straten van de stad en vele andere traditionele activiteiten rondom de toros. Een tip. Loop niet dronken rond tussen het Registro gebouw en de Plaza Mayor want daar loopt gedurende de feesten een losse stier rond die zomaar kan aanvallen.

Laza (Orense)

Een van de meest traditionele en een van de oudste carnavalsfeesten ter wereld vind plaats in het dorp Laza in Galicië. Hier lopen angstaanjagende figuren door de straten die traditiegetrouw belasting heffen. Daarbuiten is het uiteraard groot feest in de vele bars en pleinen die het dorp heeft. Zeker de moeite waard voor een carnavalsfeest totaal anders dan de rest.

Alicante

Ook al zijn er betere, grotere en bekendere carnavalsfeesten in Spanje, die van Alicante is zeker de moeite waard om hier te vermelden. Er zijn er maar weinig in Spanje zo authentiek als het carnavalsfeest in Alicante. Het is tevens een van de weinige carnavalsfeesten waar geen grote sponsors achter zitten en geheel geregeld wordt door de inwoners van de stad. Er vinden naast de optochten ook vele feesten plaats waarbij cynisme en sociale kritiek in een komische manier worden gepresenteerd. Vergeet zeker niet de traditionele begrafenis van de sardine te bezoeken.

bron: spanjevandaag.com[:]

error: Content is protected !!